NCL-TAUDIT ELI NEURONAALISET SEROIDILIPOFUSKINOOSIT

Salukeilla tavataan omaa NCL-tautia. Suomen Salukikerho on alkanut kerätä salukien NCL-tautigeenitestin tuloksia, eli rotukohtaisen CLN8(saluki) testin tuloksia.

Tuloksiin ryhdytään keräämään tietoa myös pentueista, jotka ovat NCL:stä vapaita vanhempiensa geenitestin perusteella. Pentuetietoja kerätään vain, mikäli pentueiden molempien vanhempien näytteet on ottanut eläinlääkäri tai muu hyväksytty DNA-näytteenottaja.

NCL-taudit ovat resessiivisesti eli peittyvästi periytyviä. Peittyvä periytyminen tarkoittaa sitä, että jälkeläinen sairastuu, jos  saa molemmalta vanhemmaltaan tautigeenin. Näin tapahtuu 25 % todennäköisyydellä.  Sen vuoksi kahta kantajaa ei tule yhdistää keskenään. Kantajan ja perimältään terveen yksilön käyttäminen jalostukseen on täysin mahdollista; jälkeläiset eivät tule sairastumaan tautiin. Osa pennuista voi olla taudin kantajia.

Sairauden oireisiin kuuluvat etenevät hermostolliset oireet. Sairastuneilla salukeilla on tavattu pelkotiloja, luonnemuutoksia, näköhäiriöitä, vaikeuksia liikkeiden hallinnassa, syömisvaikeuksia ja kouristuksia. Erilaisia NCL-tauteja tavataan useilla eri koiraroduilla ja eri eläinlajeilla, myös ihmisillä. Salukeilla taudin näkyvät oireet ovat alkaneet koordinaatiovaikeuksilla yhden vuoden paikkeilla. Etenevä tauti ei oireile aivan pikkupennuilla. Tautiin ei ole parannuskeinoa.

Todistuskopiot salukien NCL-taudin DNA-testeistä pyydetään lähettämään jalostustoimikunnan sähköpostiin jalostustoimikunta@saluki.fi. Ilmoitathan samalla haluatko tuloksen julkaistavan netissä Salukikerhon sivuilla.

Suomessa CLN8(saluki) DNA-testejä tutkii Kuopiossa sijaitseva laboratorio Movet.

Ilmoitetut NCL-tulokset löydät alla olevan painikkeen takaa.

Lähteet:

Neuronal ceroid lipofuscinosis in Salukis is caused by a single base pair insertion in CLN8.

Lingaas F, Guttersrud OA, Arnet E, Espenes A- 2017 Stichting International Foundation for Animal Genetics.- US National Library of Medicine National Institutes of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29446145

New DNA testing scheme for the Saluki, the Kennel Club, https://www.thekennelclub.org.uk/press-releases/2019/september/new-dna-testing-scheme-for-the-saluki/