RATAKOKEET

Ratakokeet ovat vinttikoirien nopeuskilpailuja, jossa koirat lähetetään lähtökopeista ovaalin muotoiselle radalle seuraamaan viehettä maalilinjan yli. Nopein hyväksytysti juossut koira voittaa kilpailun.

MAASTOKOKEET

Maastokokeessa arvostellaan viehettä seuraavan koiran ajotyöskentelyä maastoon tehdyllä mutkaisella radalla. Suurimman kokonaispistemäärän saanut koira voittaa kilpailun.

Tuomari perustaa arvostelunsa viiteen osatekijään (nopeus, innokkuus, älykkyys, ketteryys, kestävyys), joista jokaisesta hän voi antaa enintään 20 pistettä.

VINTTIKOIRAKOKEIDEN SÄÄNNÖT: LINKKI

SALUKI (SA)

Yleistä
Salukin olemus ilmentää jaloutta ja sopusuhtaisuutta sekä nopeutta ja kestävyyttä yhdistyneenä voimaan ja aktiivisuuteen. Ulkoiselta olemukseltaan saluki on tasapainoinen, liioittelematon, edestä ja takaa kohtuullisesti kulmautunut. Joustavat jäniksen-käpälät ja pitkät
varpaat. Raajat vahvat, ranteet joustavat. Pitkä kaula ja häntä, loiva lantio. Uros on narttua suhteellisesti kookkaampi ja sukupuolileiman tulee olla selvä. Sileäkarvainen muunnos on muutoin saman-lainen kuin pitkäkarvainen, mutta ilman hapsuja.
Salukille on tyypillistä varautunut suhtautuminen vieraita kohtaan. Saluki on pidättyväinen, mutta aggressiivisuus, arkuus tai hermostuneisuus ei kuulu salukin ominaisuuksiin.
Saluki on yksi vanhimmista koiraroduista. Sen on todettu asuneen Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa jo tuhansia vuosia sitten. Ensimmäiset salukit on tuotu länsimaihin vasta 1800-luvun loppupuolella.

Käyttötarkoitus ja metsästystapa
Salukin käyttötarkoitus metsästyskoirana ja ulkonäkö ovat säilyneet lähes ennallaan vuosituhansien ajan. Alkuperäisessä käytössään saluki metsästää yksin tai usean koiran ryhmässä avoimessa maastossa mm. jäniksiä ja gaselleja. Se on kestävä pitkän matkan metsästäjä.

Maastojuoksuissa arvosteluun vaikuttavia tekijöitä

Nopeus
Saluki on kokoonsa nähden nopea koira. Sen juoksussa tulee näkyä voimakkuus ja kyky nopeisiin rytminvaihdoksiin. Sen pitää pystyä vaivattoman joustavaan, matalaan ja nopeaan laukkaan maaston vaihteluista huolimatta.

Innokkuus ja seuraaminen
Salukin innokkuus saada saalis kiinni näkyy selvästi koko suorituksen ajan, se pyrkii kaikin tavoin saamaan vieheen kiinni. Saluki voi ennakoida saaliin liikkeitä, mutta sen on seurattava tiukasti saa-lista katseellaan, jopa korvillaan. Mikäli se kadottaa vieheen, sen on pyrittävä etsimään se. Tappoisku ja saaliin suojeleminen kuuluvat asiaan.

Älykkyys ja ajotyöskentely
Salukin tulee olla itsenäinen sekä aloitteellinen metsästäessään. Se ottaa huomioon maaston vaihtelut ja saaliin liikkeet ajon aikana. Saluki juoksee matalalla ja pitkällä askeleella, mutta saaliin tehdessä yllättäviä suunnanvaihteluita juoksuasento muuttuu pystymmäksi ja olemus tarkkaavaisemmaksi.

Ketteryys
Saluki on kokoonsa nähden erittäin ketterä koira ja se pystyy nopeisiin rytminvaihdoksiin. Saluki käyttää häntäänsä apuna nopeissa käännöksissä ja sen pitää pystyä reagoimaan välittömästi vieheen kääntyessä.

Kestävyys
Saluki on fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan erittäin kestävä.